BojanKrižanec


Rođen 18.06.1986. godine u Varaždinu, u 12. godini upoznajem se sa svijetom tambura na svom prvom instrumentu, kao brač 1. u KUD-u„Zavičaj“ iz Sračinca, čiji sam član još i danas. U 2004. godini upisujem studij drvne tehnologije u Zagrebu na Šumarskom fakultetu te počinjem svirati bugariju u Tamburaškom sastavu „PST“. U rujnu 2009-te završavam fakultet, a početkom 2012-e prelazim u TS „Garestin“ na tamburaško čelo i po potrebi kontru, čiji sam član još i danas!

Tijekom studija razmišljam o tehnologijama izrade tamburaških instrumenata proučavajući literature o gradnji violina, gitara i tambura. Od raznih majstora i graditelja kako tamburaških tako i gudačkih instrumenata istaknuo bih profesora fizike, biologije, kemije te graditelja violina i drugih žičanih glazbala Ivana Zanjka koji me među prvima upoznaje sa širokim spektrom teoretskog i praktičnog znanja u građenju žičanih glazbala. On je predstavljao Hrvatsku na 4 svjetska kupa, te u Mittenwaldu osvojio zlatnu diplomu za violinu s najboljim zvukom na natjecanju.

Od ostalih graditelja koje sam posjetio, kako bi nešto naučio, mogu istaknuti Zorana Gojmerca koji je moje dotadašnje znanje potkrijepio dodatnom literaturom te bih istaknuo Vasilije Števina, Nevena BontekaNovaka Savanovića i Dragu Knoblocha čija iskustva u gradnji glazbala je neprocjenjivo slušati. Slušajući teorije graditelja, njihova razmišljanja i rasprave, došao sam do mnogobrojnih zaključaka kako bi dobio tradicionalan ton tambure.

Dosadašnje znanje primijenio sam u građenju i popravku tamburaških instrumenata ne odstupajući uvelike od stručnih i tradicijskih pravila građenja vrhunskih instrumenata U kolovozu 2013. uz pomoć poticaja za samozapošljavanje otvaram j.d.o.o. pod nazivom Glazbalarskostolarska radnja Bojan za izradu i popravak žičanih glazbala koja djeluje još i danas.